top of page

טיול מאורגן למרוקו

הצבעים, הריחות, הצלילים, הנופים
טיול חלומי רב-חושי אל סודות הקסם מרוקאי

12 ימים ו-11 לילות
מהזריחות על פסגות הדיונות במדבר סהרה אל נאות המדבר והרי האטלס
אל הקסבות, בתי הבוץ - היכונו ל"חאפלה" בֶּרבֶּרית כשרה!
אווירה ימי-ביניימית, ארמונות פאר, עמקים ומצוקים אדומים, מכשפים ומרקידי נחשים, וכמובן אל ה"מלאח" היהודי-ההיסטורי בערי מרוקו

סגנון אדריכלי במרוקו.jpg

מה יש בה במרוקו שהופך אותה ליעד מושך ומיוחד כל כך? שמיליוני תיירים מכל העולם משתוקקים להגיע אליה ולחוות אותה? אולי זה הקסם והמסתורין האקזוטיים והבלתי מפוענחים של הקסבות העתיקות, השווקים הססגוניים המסורתיים, הניגוד וההרמוניה בין נופי מדבר והר ובין הנוף והאדם, בין סיפורי אלף לילה ולילה במאהלים, ארמונות מפוארים ותעשיית סרטים משגשגת... כי מרוקו היא כל אלה ועוד הרבה יותר ונדמה כי לעולם אינה מספרת לנו הכול... 
מרוקו היא אחת המדינות הגדולות ביותר באפריקה, עם כ-37 מיליון תושבים ושטח של קרוב לחצי מיליון קמ”ר שכולל עושר נדיר של נופים מהיפים בעולם. מאז 1995 יכולים ישראלים לטייל בממלכה. בעקבות "הסכמי אברהם" וכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל למרוקו (שהצטרפה לאיחוד האמירויות, בחריין וסודן), אפשר כיום ליהנות מטיסה ישירה מישראל למרוקו ולהגיע בתוך חמש שעות בלבד לתמהיל האנושי-תרבותי-גיאוגרפי מהמרתקים בעולם.

אנו ב"מה רבו" רקמנו ביד אמונה ומדוקדקת, מסלול מופלא ורב קסם, המשלב ביקור בערי מרוקו ההיסטוריות ביחד עם טיול גיאוגרפי בג'יפים אל הרי האטלס הנישאים ואל הדיונות הגבוהות והעצומות של מדבר סהרה' שנדמה כי לעולם אינן מסתיימות, ומהן נצפה בזריחות מופלאות ונחווה רגעי תדהמה עוצרH נשימה מול היופי שאין לו שיעור.

ניסע בדרכי עפר, בנוף הררי פראי ומדהים ביופיו. נגיע אל נאות מדבר מפתיעות, נהרות, ואדיות, עמקים וקניונים אדירי מצוקים, אל כפרי הבוץ המסורתיים והקסבות העתיקות, אל שבטי ה"בֶּרבֶּרים", תושביה הקדומים של מרוקו - אצלם גם נתארח, ובתוכם "האנשים הכחולים", שבט הטוּאָרֶג עוטי גלימות הטורקיז' הזוהרות כזרקורים על פני החול הזהוב של הסהרה.
בערי מרוקו, קבלנקה, רבאט, מרקש, מקנס ופס  נגלה ארכיטקטורה מרשימה המשלבת בין ישן לחדש, ניפגש עם נגני רחוב, קוסמים, מרקידי נחשים וגם בורסקאים המשמרים מסורת אבות בת מאות שנים של צביעת עורות והרבה שמחת חיים.

חלק משמעותי בטיול שלנו הם הביקורים ב"מְלַאח" - הרובע או הגטו היהודי המוקף חומות, הקיים עדיין בערים בהן נבקר, ונלמד על ההיסטוריה ארוכת השנים של היהודים במקום ועל חיי הקהילות היהודיות המפוארות ששגשגו בתקופות טובות וסבלו סבל רב בתקופות אחרות.
אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו לטיול אל מרוקו האותנטית, ההיסטורית והיפהפייה, טיול בו כל יום הוא מיוחד ומפתיע, מסקרן, מלא עניין וסוחף, בשעטנז ססגוני של צבעים, טעמים, צלילים ונופים.

מסלול הטיול למרוקו

aerial-view-vineyard-casablanca-chile (1

 יום 1  יום א': ת"א - קזבלנקה - אפורר

ניפגש בנתב"ג ונטוס לקזבלנקה העיר הגדולה במרוקו. לאחר הנחיתה ניסע  לעיר אפורר (Afourar). לינה באפורר.

יום

01

שבטים ברבריים במרוקו.jpg

 יום 2  יום ב': אפורר - ארפוד

הבוקר נצא בנסיעה אל גבול מרכז הרי האטלס ומדבר סהרה ולארצם של שבטי ה"בֶּרְבֵּרִים" (Berberim), שהם התושבים הקדומים ביותר של צפון אפריקה. הברברים מאכלסים שטחי מחייה נרחבים ממצרים, לוב, טוניסיה, אלג'יריה, והם למעלה ממחצית אוכלוסיית מרוקו.
הברברים, ששמם בשפה הברברית "אימאזיע'ן" (Imazighen) - "בני חורין", הם ברובם מוסלמים סונים הדוברים את השפה הברברית - ה"תאמאזיע'ת", השייכת למשפחת השפות האפרו-אסיאתיות והמתפצלת לכמה ניבים.

בין שבטי הברברים בולטים בני שבט ה"טוארג" (Tuareg) המכונים "האנשים הכחולים" כיוון שלבושם המסורתי הוא גלימה וכיסוי ראש בצבעי כחול-טורקיז, הזוהרים ממש על רגע הדיונות הזהובות של מדבר סהרה. אגב, החוקה החדשה של מרוקו מ-2011 הכירה בברברית כשפה רשמית של המדינה בנוסף לערבית. הברברים חיים בכפרים בהרי האטלס, בבתי חמר ובוץ, מתפרנסים מגידולי חקלאות שונים כמו חיטה, שעורה, תירס, לפת, תפוחי אדמה, תפוחי עץ ואגוזי מלך, ומגידול צאן ובקר. הנשים עוסקות במלאכת ידיים ונודעות באריגה של שטיחים ייחודיים-מסורתיים. מעניין לציין כי לאורך ההיסטוריה הברברית, היו גם נשים שהנהיגו ושלטו על שבטים ברברים. תיעוד על אומץ ליבם של הברברים מצוי בלא מעט מקורות. במלחמת העולם השנייה היו אלה הברברים שהפעילו את ההתנגדות המחתרתית העזה ביותר למשטר וישי, בין השאר תוך ניצול אזור המחיה שלהם בהרי האטלס, שהיה מרוחק והיה קל להסתתר בו.

אנו נעבור דרך העיירות א-רשידייה (A Rachidia) ומידלט (Midelt), השוכנות בלב שמורות טבע יפהפיות עם אלפי עצי דקלים, בהן נוכל להתרשם מגידולי התמרים באזורים צחיחים אלו. אט-אט נראה כיצד משתנים הנופים והופכים למדבריים, ולקראת ערב נגיע למלוננו המפואר, השוכן באמצע המדבר, בעיירה ארפוד (Erfoud).

לינה בארפוד.  

יום

02

dromedary-camels-resting-erg-chebbi-dune

 יום 3  יום ג': ארפוד - מרזוגה

הבוקר ניהנה מהמלון ומתקניו ובהמשך נצא לטיול בג'יפים באזור ארפוד ולכיוון מדבר סהרה. זהו האזור הקרוב ביותר לגבול מרוקו עם אלג'יריה. נעצור לביקור במאהלי הברברים ונלמד על אורח חייהם. אחר הצוהריים נגיע למרזוגה (Merzouga), כפר מדברי ברברי, לחוויה אקזוטית, ייחודית-מרתקת וקסומה: לינה במלון מפואר הבנוי ומעוצב כמאהל ברברי, כולל מיזוג אוויר באוהלי האירוח. כאן תוגש לנו ארוחת ערב כשרה, ואנו נצטרף ל"חאפלה" הברברית המסורתית והעליזה, שלאחריה נפנה ללינה מפנקת באוהלים.

יום

03

landscape-dades-valley-high-atlas-mounta

 יום 4  יום ד': מרזוגה - עמק הדאדס - קניון הטודרה - ווארזאזאת

הבוקר נשכים לפני הזריחה, ונצא בג'יפים אל דיונות ארג צ'בי (Erg Chebbi) באזור, שהן, כדאי לדעת, דיונות החול הגדולות ביותר במרוקו. נעלה עם הג'יפים על הדיונות העצומות המתנשאות לגובה 150 מטרים, לנקודת תצפית מדהימה לעבר הזריחה, ומכאן נצפה בשמש העולה לאיטה, ואיך קרניה צובעות את הדיונות ופסי החול הרכים בגווני אדום-כתום מרהיבים - ונאמר:  "מה רבו מעשיך ה". לאחר הסיור בדיונות נשוב למלון להתארגנות ולארוחת בוקר.

לאחר הארוחה נעלה על האוטובוס שלנו ליום נפלא נוסף של נופי מדבר והר.

"אצלנו בכפר טודרה, שבלב הרי האטלס"...מי לא מכיר את שירו הנפלא של יהושע סובול עם הלחן המקסים ורווה הגעגועים של שלמה בר, סולן להקת "הברירה הטבעית". אז כפר בשם טודרה אומנם אין, אבל אזור שלם וגם קניון מרהיב בשם זה - יש ויש. הדרך הנקראת "דרך אלף הקסבות" זרועה בנאות מדבר ואלפי קסבות של מבני בוץ, מרהיבות ביופיין, האופייניות לחלק זה של הרי האטלס. חלקן הגדול נהרס בעיקר במלחמות בין שבטיות, ובצמוד אליהI קמו כפרים חדשים מודרניים יותר. מתברר שלתושבים המקומיים, הברברים, היה זול יותר להקים כפרים חדשים, מאשר לשפץ את הקסבות המתפוררות.

נרד בדרך המתפתלת המרהיבה אל תוך "עמק  הדאדס" (Dadès Valley) - קניון אדיר בהרי האטלס שיצר נהר הדאדס, הזורם מהאטלס הגבוה למדבר סהרה. כאן נעבור בין בוסתנים ותצורות סלע יפהפיות ונמשיך אל קניון טודרה (Todra), שהוא אחד האתרים היפים ביותר במרוקו, המכונה בשל צבעו "הקניון האדום"- הטבע פיסל כאן במשך אלפי שנים תצורות מהממות וייצר מצוקים אדומים המתנשאים לגובה של 300 מ'.

לעת ערב נגיע לוורזאזאת (Ouarzazate עיר הסרטים, לארוחת ערב ולינה).

יום

04

asif-ounila-river-ait-ben-haddou-morocco

 יום 5  יום ה': ווארזאזאת - פאתי מדבר הסהרה - איית בין חאדו - מרקש

בבוקר נצא לסיור בעיר ווארזאזאת, מכונה גם "השער למדבר", משום שהיא גובלת במדבר הסהרה. זו עיר מחוז במרכז מרוקו, המיושבת בעיקר על ידי ברברים ומונה כ-100 אלף איש. העיר ידועה כ"עיר הקולנוע" של מרוקו, ובה צולמו סרטים הוליוודיים רבים. לא תאמינו, אבל בעיר המדברית הזו נמצא אחד מאולפני הקולנוע הגדולים בעולם, אטלס סטודיוס. הנופים המדבריים שבסביבת העיר מושכים אליה כבר שנים במאים הוליוודיים, והרבה סרטים מפורסמים, כמו לורנס איש ערב, בבל, גלדיאטור והמומיה צולמו כאן. נמשיך את דרכנו בג'יפים לכיוון העיר הגדולה מרקש. נחצה את פסגות רכס הרי האטלס מדרום לצפון, בדרכי עפר יפהפיות, שיאפשרו לנו להגיע לפינות נסתרות ולגלות קסבות ייחודיות ואת גולת הכותרת - קסבת  איית- בן-חדו (Ait-Ben-Haddou).

זוהי עיירה מהמאה ה-16 שנבנתה כמתחם מבוצר - "קסאר", עם בתים הבנויים "אדמה נגוחה" המעורבת בקש, לבני חרס ועץ, ומגובבים בצפיפות. האדריכלות המופלאה שלה שהשתמרה מאות שנים הפכה אותה לאחד האתרים המרתקים והמצולמים ביותר במרוקו. כמו בווארזאזת, גם כאן צולמו סצנות של סרטים וסדרות כמו "המומיה", "גלדיאטור", "ממלכת השמים", "נסיך פרס" ו"משחקי הכס". ב-1987 הוכרז איית-בן-חדו כאתר שימור מורשת עולמית של אונסק"ו.

לאחר הביקור באתר נמשיך ונעלה על הרי האטלס בדרכנו למרקש. נחצה את הרכס דרך מעבר ההרים "טיז א טישקה" (בגובה 2,260 מ') וכאן נעצור לתצפית מרהיבה, לאחריה נמשיך ונרד אל המישורים האטלנטיים, ולקראת ערב נגיע אל מרקש (Marrakech) פנינת הדרום.

לאחר התארגנות וארוחת הערב נצא לסיור ערב להכרות עם "העיר האדומה". נצעד אל "המַדינה" (במלעיל) שהיא העיר האותנטית העתיקה, של מרקש, ולכיכר המרכזית "ג'אמע אל-פנא" ((Jaama el Fna - "כיכר האבודים" - מקור השם בהוצאות להורג, שהתקיימו כאן בעבר.

הכיכר הרוחשת חיים במשך כל שעות היממה היא גם אחד משווקי הלילה הגדולים והתוססים בעולם, ואחת הכיכרות המפורסמות והמתוירות ביותר במדינה.

מידי ערב מוארת הכיכר במאות נורות קטנות - מחזה מרהיב כשלעצמו, ואליה נקבצים המוני אדם לצפות במאות מופעי רחוב, אקרובטים, רוכלים, מספרי סיפורים, מרפאים, מכשפים, להטוטנים, מאות מופעי רחוב ברבריים מסורתיים, מתופפים, זמרים, מרקידי נחשים ואחרים ושלל דוכני אוכל צבעוניים. כאן נתבשם מהאקזוטיקה המזרחית על כל גווניה, בהמולה קרקסית, עליזה וגועשת, קרנבל של קולות וצבעים, עם הסוחרים המציעים את מרכולתם וההתמקחות המסורתית על כל סחורה. כיכר ג'אמע אל-פנא הייתה המקור לרעיון של אונסק"ו (2008) ליצור רשימת מורשת חדשה של "יצירות מופת של המורשת האנושית הבלתי מוחשית" או "מורשת תרבות בלתי מוחשית" (Oral and Intangible Heritage of Humanity) והיא זכתה להוקרה הזו בזכות הפעילות התוססת בה. נתמזג עם ההמונים הבאים מכל רחבי תבל לקחת חלק בהצגה הטובה ביותר בעיר.
בתום הסיור נשוב למלוננו.

יום

05

Depositphotos_386968908_l-2015_edited.jp

 יום 6  יום ו': מרקש

מרקש מכונה "העיר האדומה" בשל הצבע האדום של אדמתה המאפיין גם את בתי העיר. מרקש היא  פנינת יופי מופלאה ומהלכת קסם, עם ארמונות מרהיבים ביופיים, שווקים אקזוטיים, גנים עוצרי נשימה ומסגדים מרשימים והיא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. תיירים רבים פוקדים אותה מדי שנה והיא זכתה לכינוי "פריז של מרוקו" הודות לפניני האדריכלות הרבות בה.

אנו נערוך היום סיור מודרך מעמיק בעיר המיוחדת הזו. נתחיל את הסיור ב"מלאח" (Mllah) - הרובע של היהודים, השוכן בעיר העתיקה. ה"מלאח" היה גטו מרצון שנבנה בערי מרוקו (וגם טוניס) כדי להגן על היהודים שהיו במעמד של "בני חסות", עפ"י החוק הדתי שקבע כי בתמורה למס יהיו זכאים להגנה וביטחון, לאוטונומיה דתית וגם למשפט הוגן. ה"מלאח" הוקף בחומות כדי להפרידו מהרובעים המוסלמים, ולצורך הגנה מפני פרעות שהתחוללו בעיקר בתקופות של אי-יציבות. בעבר שקק המקום חיים יהודיים והיה כמובן שמור ונקי. יהודי ה"מלאח" היו חייטים, צורפים, שענים, בנקאים ועוד. עם עלייתם של רוב יהודי מרוקו לישראל והגירתם לארצות אירופה, התרוקנו ה"מלאחים" במרוקו  מתושביהם היהודים, ויושבו על ידי מוסלמים עניים ברובם. הרחובות ב"מלאח" שנשאו בעבר שמות עבריים, נושאים כיום שמות שונים, שלא מרמזים על עברו היהודי של המקום. עם זאת מתברר שהמוסלמים כאן מכירים את השמות העבריים של הרחובות.

ב"מלאח" של מרקש מתגוררות כיום כ-10 משפחות יהודיות המתפרנסות בעיקר ממסחר. שאר יהודי מרקש, כ-200 במספר, מתגוררים ברובם בעיר החדשה, ושם קיימים שני בתי כנסת המשמשים אותם. אנו ננסה לקיים פגישה עם יהודי ה"מלאח" ולשמוע על חייהם כיום ברובע ובעיר.  

מכאן נמשיך וניסע לראות את ארמון "באהיה" (Le Palais Bahia), ארמון המלוכה בו מתגוררת משפחת המלוכה ולכן רק שליש ממנו פתוח למבקרים. מדובר על אחד המבנים השמורים ביותר במרקש, שהוקם במאה ה-19 על ידי שליט מרקש, הווזיר אחמד בן מוסא, שהתגורר בו עם נשותיו ופילגשיו (אבל בנה אותו לזכר אשתו האהובה, והשם "באהיה" משמעותו "המבריקה")... הארמון הוא אדריכלות מרוקאית אותנטית יפהפייה, עם חיפויי פסיפס, תקרת עץ מגולפת, עבודות השיש ואריחים מעוטרים.

נראה את מסגד "קוטוביה" (La Koutoubia) שנבנה במאה ה-12, בסגנון אנדלוסי, ושהוא לא רק מסגד, אלא הסמל והתמרור הראשי של העיר, בשל המינרט שבראשו, המתנשא לגובה 77 מ' ונראה מכל מקום בעיר. שמו של המסגד ניתן לו על שמם של שוק הספרים שפעל למרגלותיו, הוא יכול להכיל כ-20 אלף מתפללים. מי שאינו מוסלמי לא מורשה להיכנס אליו. בסביבת המסגד נאסרה הבנייה. צמודה למסגד "מדרסת בן יוסוף" (La Medersa Ben Youssef) בית ספר לאיסלאם מהמאה ה-16, המיועד ל-900 תלמידים, ובנוי סביב מערכת של חצרות פנימיות, בפאר רב, כולל שער כניסה עשוי מברונזה מעוטרת, מוזאיקות, חצר המרכזית שקירותיה מעוטרים באריחי קרמיקה ובפסוקי קוראן ובמרכזה בריכה עשויה אבן. הכניסה למסגד אסורה על מי שאינם מוסלמים.
בתום הסיור נשוב למלוננו להתארגנות והכנות לשבת.

יום

06

להקת פולקלור במרוקו

 יום 7  יום שבת

לאחר תפילה וקידוש נערוך סיור באזור המלון.

במוצ"ש נצא למופע פולקלור אותנטי "חאפלת שה - עלי".

יום

07

famous-blue-boats-port-essaouira (2).jpg

 יום 8  יום א': מרקש - אסאווירה - סאפי - קזבלנקה

היום ניפרד ממרקש היפה, יום ארוך, מעניין ומקסים לפנינו. ניסע לכיוון חוף האוקיינוס האטלנטי ולעיר אסווירה (Essaouira) היפהפייה, שנקראה "מוגדור" בתקופת השלטון הפורטוגלי והיא עיר נמל  ונופש מרהיבה ותוססת עם חול זהוב ומים כחולים, סירות דייגים ושחפים המעופפים מעל החוף. פירוש שמה בערבית הוא "המצוירת יפה", או "תמונה", כי בצפייה ממקום גבוה היא נראית כתמונת נוף יפהפייה. בעבר שגשגה פה קהילה יהודית שתושביה הגיעו לכאן בעקבות גירוש ספרד.

אנו נבקר בעיר המוקפת חומות ששרדו עוד מהמאה ה-18 שהיא כיום בירת התרבות, המוזיקה והפסטיבלים של מרוקו. נבקר בקסבת ה"מַדינה" (הרובע העתיק) בעיר אשר הוכרזה בשנת 2001 כאתר מורשת עולמית. נמשיך ונגיע אל בית הכנסת שהיה גם ביתו של חיים פינטו, גדול חכמי וצדיקי מוגדור. מכאן נמשיך למבצר העתיק של העיר ונמל הדייגים שלצידו ונצפה לעבר חומות העיר - הכינו את המצלמות.

לאחר הביקור באסווירה נמשיך בנסיעה צפונה לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי, נעצור בסאפי (Safí) לארוחת צוהריים כיפית של דגים על האש. סאפי היא עיר נמל גדולה הידועה כמרכז כלכלי לתעשיית הסרדינים, הפוספטים וקדרות קרמיקה. תעשיית הקרמיקה התפתחה הודות למרבצי חימר משובחים הנמצאים בסביבתה. משמעות שמה של סאפי בשפה הברברית היא "משפך", זאת כיוון שנבנתה על שפך ואדי. לאחר ארוחת הצוהריים נמשיך בנסיעה לקזבלנקה, אליה נגיע בשעת ערב, היישר למסעדה כשרה, ובתום הארוחה ניסע למלוננו.

יום

08

Depositphotos_55420833_l-2015.jpg

 יום 9  יום ב': קזבלנקה - רבאט

הבוקר נערוך סיור מודרך מקיף בקזבלנקה (Casablanca), "העיר הלבנה", הגדולה ביותר בערי מרוקו, עם כ-4.5 מיליון תושבים. קזבלנקה היא גם עיר הנמל הגדולה במרוקו ומרכז הכלכלה, התעשייה והמסחר של המדינה, אליה מגיעים המוני תיירם ואנשי עסקים.
הצרפתים שהגיעו לכאן, ריפדו את העיר, שהייתה די מוזנחת, בגנים ירוקים, חנויות ובתי קפה בניחוח פריסאי. כך אפשר לגלות בקזבלנקה, או כמו שמכנים אותה המקומיים "קזה", בנייה מודרנית בסגנון צפון-אפריקאי, המשלבת בין מוטיבים מרוקאים להשפעות הצרפתיות.
זו עיר של ניגודים עם ערבוב עליז בין עבר להווה, בין צרפתית למרוקאית, בין לבוש מסורתי של גלימות ורעלות לבין נוער בג'ינס ושמלות מיני. בין עוני לעושר נוצץ, בין קידמה לחיבוק ושימור המסורת, בין העיר המודרנית ל"אל מַדינה" העיר העתיקה.

אנו נבקר במוזיאון לשימור מורשת היהדות (Museum of Moroccan Judaism), המרגש, שהוא המוזיאון היחיד בעולם הערבי המוקדש ליהדות. המוזיאון משתרע על פני 700 מ"ר, וידוע בתצוגות אומנים יהודים-מרוקאים, כולל ציורים, תצלומים, תכשיטים ופסלים, כמו גם חפצים המתמקדים בחיי הדת, המשפחה, ובתי הכנסת המרוקאים. בנוסף מציג המוזיאון אוסף היסטורי מעניין של תרבות הברברים, הכולל בין היתר תכשיטים וחמסות.
מכאן נמשיך ונצפה על המסגד הגדול בעיר, מסגד חסן השני, שחלקו בנוי על הים והצריח שלו מתנשא לגובה 210 מ' (צריח המסגד הגבוה ביותר בעולם). נראה גם את קתדרלת ה"סקרה-קר" - "הלב הקדוש" (Sacré-Cœur) הדומה לכנסייה בפריז, ונגיע גם ל"סנטרל מרקט" הממוקם ברחוב המלך מוחמד החמישי. כאן נוכל לצלם חנויות תבלינים צבעוניים המעוצבות להפליא, לצד חנויות פירות וירקות, מוצרי עור ומזכרות.

בתום הסיור בקזבלנקה נצא בנסיעה קצרה לעיר רבאט (Rabat) בירתה הרשמית של מרוקו ומקום מושבו של המלך. אוכלוסייתה של רבאט, השוכנת אף היא לחוף האוקיינוס האטלנטי, מונה מעל חצי מיליון תושבים והיא העיר השביעית בגודלה במדינה. זוהי עיר צעירה יחסית לערים אחרות במרוקו, "רק" מהמאה ה-12, ויש בה בנייה מודרנית עם שילוב מקסים של ישן וחדש ביחד עם חיי תרבות ואומנות עשירים ותוססים. את הסיור בעיר נפתח בתצפית על ארמון המלך, נראה גם המוזוליאום המפואר למוחמד החמישי ואת מגדל חסן עם צריח של מסגד מ-1195 שבנייתו לא הושלמה ועוד. כמובן נראה את ה"מלאח - הרובע היהודי. בערב נתארח אצל משפחה יהודית המתגוררת בעיר לארוחת ערב. בתום הארוחה ניסע למלוננו בעיר.

יום

09

medina-rabat_edited.jpg

 יום 10  יום ג': רבאט - מקנס - וולוביליס - פאס

נפתח את היום בנסיעה לשתי ערים משמעותיות בהיסטוריה של יהדות מרוקו - מקנס (Meknes) ופאס. בדרך נעצור לביקור בוולוביליס (Volubilis), השוכנת על גבעות עגולות, מוקפת כרמי זיתים שקדים ושטחים חקלאיים מעובדים. זו הייתה עיר רומית, אשר בימי גדולתה במאות השנייה והשלישית לספירה, הייתה מרכז מסחרי חשוב ודרכה עברו סחורות מאזור דרום הסהרה לנמלי הים התיכון ולרומא. התוצרת החקלאית של האזור, כמו חיטה ושמן זית, יוצאה לרומא והעיר שגשגה. 

וולוביליס ועתיקותיה מעידות על עושרה ועוצמתה. מרכז העיר כולל רחוב מסחרי עם מבני קשתות ושרידים של בזיליקה מהתקופה הביזנטית, פסיפסים נהדרים של בתי העשירים וביניהם פסיפסים של הרקולס, נפטון ובנות הים, אורפיאוס ואוורדיקה ושלל פסיפסים מהמיתולוגיה היוונית-רומאית. העיר המשיכה להתקיים עד המאה ה-18, אז נבזזה על ידי הסולטן מולאי איסמאעיל, מייסד השושולת העלאווית, אשר בנה את בירתו מקנס מאבני השיש הרומאיות. נגיע בנסיעה קצרה מוולוביליס למקנס, ששמה, אגב, ניתן לה על שם שבט "מקאנסה" הברברי אשר הוא ייסד אותה.

אל מקנס, כמו לערים אחרות במרוקו הגיעו יהודים אחרי גירוש ספרד וכוננו בה קהילה מפוארת. הם כינו אז את העיר "ירושלים הקטנה" בשל הדמיון שראו בין חומותיה לאלה של ירושלים. אולם במהלך השנים סבלה הקהילה היהודית מפוגרומים, ביזה והפיכת בתי כנסת למסגדים. מצבם של היהודים השתפר בשנים  1912-1956 עם כניסת הצרפתים למרוקו שהפכה ל"מדינת חסות" שלהם ועם ה"מלאח" החדש ורחב הידיים שנבנה בחסות הצרפתים. רוב יהודי מקנס עזבו אותה לאחר קום מדינת ישראל ובעיקר לאחר שמרוקו זכתה לעצמאותה ב-1956.

בין יהודי הקהילה נודעו במיוחד משפחות של חכמי ישראל, אלקובי, בן עטר, ברדוגו, טולדנו ועוד. כיום לא נותרו יהודים במקנס ואולם נשארו מספר מבנים ששימשו את הקהילה היהודית כגון מבנה בית הספר שעליו כתובת "בית ספר עברי תלמוד תורה מקנס" וכמובן בית הקברות היהודי. לאחר הביקור במקנס נמשיך לעיר פאס ונערוך סיור הכרות ראשוני. בתום הסיור ניסע למסעדה יהודית לארוחת ערב ולאחריה ניסע למלוננו.

יום

10

panoramic-view-tanneries-fes-colour-pain

 יום 11  יום ד': פאס

ונתחיל בשם העיר: בצרפתית נכתב השם Fès ובאנגלית Fez או Fes. יש האומרים כי יתכן שה-z מקורה בכינוי הברברי להרי האטלס התיכון - Fazaz. אנו מכל מקום נצא לאחר ארוחת הבקר לסיור מעמיק בעיר פאס, הנחשבת למרכז דתי ורוחני במרוקו.
נפתח את הסיור בארמון המלכותי של פאס, משם נמשיך לסיור באוניברסיטת אל-קארווין, ונגיע לסיור ב"מלאח" או כפי שהמקום נקרא בפאס "המַדינה" - העיר העתיקה, שבה שכן הרובע היהודי. כאן מצפים לנו שפע דוכנים ורוכלים המציעים מוצרי עור, טקסטיל, מלאכת יד וגם יודאיקה עתיקה. נמשיך לסייר ונראה את מבנה מדרסת אבו-ענאנייה, המפוארת ביותר בעיר פס, אשר נבנתה בשנת  1355 והמינרט הירוק שלה נראה למרחוק. נגיע אל ביתו של הרמב"ם ואל שער הכניסה היפה של שוק הבורסקאים - "סוק אל דבחין", מתחם עיבוד העורות של פאס שהוא האטרקציה המרכזית בעיר. כאן פועלים אחרוני הבורסקאים בעולם הממשיכים לעבד עורות כמו לפני אלף שנים ויותר. נראה את מאות בורות הסיד לניקוי העורות וצביעתם. כל קבוצת  בורות שייכים למשפחה אחרת של בעלי מקצוע שהם חלק משושלת ארוכה, בת מאות שנים. אל בורות הסיד הלבנים מוכנסים העורות, להשריה בתוך תערובת של סיד, מים ו...לשלשת יונים, תערובת שמפרקת את השומן והשיער שצמודים אל העור ובכך מקלים את הסרתם ממנו. לאחר מכן מועברים העורות לצביעה בבריכות צבע ולאחר שנצבעו הם מונחים לייבוש על גגות המבנים הסמוכים. אז יועברו אל בעלי המקצוע שייכינו מהם תיקים, נעליים, מעילים ועוד מוצרי עור. המראה המרתק של "פלטת הצבעים" הנהדרים בשלב הסופי, תעזור לנו להתגבר על ריח העורות שהוא... מאתגר את האף.

בפאס התפתחו לאורך השנים גילדות מקצועיות של קדרים, מעבדי עץ, מפרזלים, יוצרי אריחי קרמיקה, אורגי שטיחים ועוד. נמשיך ונסייר ככל שיספיק לנו הזמן לראות ולחוות את העיר ואת כל מה שהיא מציעה.

בתום הסיור נסעד ארוחת ערב ונחזור ללינה במלוננו.

יום

11

jnan-sbil-royal-park-fes-morocco (1).jpg

 יום 12  יום ה': פאס - קזבלנקה - תל אביב

לאחר ארוחת הבוקר, ניפרד מהעיר פאס וניסע לכיוון שדה התעופה של קזבלנקה. בהתאם לשעת הטיסה, נשלים את סיורנו בקזבלנקה, ולאחר מכן העברה לשדה התעופה וטיסה הביתה לישראל.

תם הטיול המהמם למרוקו, שעליו נברך ונאמר:מָה רַבּוּ מַעֲשֶׂיךָ ה'!

יום

12

תנאי ביטול - ימי עבודה

  • עד 40 יום לפני מועד היציאה - ללא דמי ביטול.

  • 40 - 14 יום לפני היציאה - דמי ביטול 600$ לאדם.

  • 14 - 7 ימים לפני היציאה - דמי ביטול 800$ לאדם.

  • 7 ימים לפני היציאה - דמי ביטול מלאים, כל עלות הטיול.

 

הערת קורונה

במצב הנוכחי בעולם כולו, בשל מגיפת הקורונה covid -19, במקרה ביטול יהיה החזר כספי מלא, רק במקרה ומדינת היעד בטיול קיבלה איסור כניסה, על ידי משרד הבריאות בישראל.

הערות נוספות

  • מחיר הטיול מבוסס על 25 נוסעים בקבוצה.

  • אנו נשתדל לבצע את כל המופיע במסלול הטיול,  אם בשל תנאי מזג אויר קיים סיכון כלשהו – בריאותכם חשובה יותר

  • חשוב לוודא שדרכונכם תקף ל-6 חודשים ממועד היציאה מהארץ

  • ימי שישי ושבת, ימי חג ומועד בארץ, ימי ראשון וחגים בחו"ל אינם נחשבים למניין ימי העבודה.

  • בכל מקרה של תקלה במסלול הטיול הנובעת מטיסות שייט או תעבורה האחריות תחול על חברת התעופה/השייט/התעבורה.

  • יתכן ונאלץ לבצע שינויים במסלול הטיול עקב שינוי בטיסות הפנים או סיבות שאינן תלויות בנו.

  • ביצוע הטיול כפוף למדיניות התנאים והאחריות כפי שמופיע באתר האינטרנט WWW.MA-RABU.CO.IL

המחיר כולל

  • רק אצלנו - 2 ימי טיול בג'יפים עם נהגים מקצועיים.

  • רק אצלנו - לינת לילה אחד במאהל "ברברי" מפואר.

  • טיסה בינ"ל ישירה.

  • בתי מלון ברמת 4 /5 כוכבים.

  • חצי פנסיון כשר + הכנת כריכים לצהרים.

  • מבשלת מקצועית צמודה לקבוצה.

  • סיורים וכניסות לאתרים על פי תכנית הטיול.

  • מדריך ישראלי מיומן ומקצועי מצוות מדריכי "מה רבו"

  • טיפים לנותני שירותים בחו"ל.

המחיר לא כולל

  • הוצאות אישיות כלשהן

  • ביטוח בריאות ומטען אישי

  • טיפי למדריך הישראלי - 5$ ליום לאדם.

שערי מטבע

שערי מטבעות החוץ משתנים מידי יום מול הדולר, שינוי זה גורם לשינויים במחיר השרותים המחושבים בדולר. חישוב מדוייק של מחיר הטיול יערך סמוך למועד היציאה ויעודכן בהתאם. כל תוספת כזו, תחול על הנוסע עד לתשלום מלא של הטיול.

תנאי תשלום

  • בהרשמה לטיול -  250$ לאדם.

  • עד 40 יום לפני היציאה - גמר תשלום מלא.

אייקון טלפון לאתר.png
bottom of page